Aktuellt

Vägskäl – arkeologin före och efter #utgrävningpågår: nytt datum 8–10 oktober 2020


Vi har glädjen att meddela att vi beslutat att genomföra konferensen Vägskäl i höst! Nytt datum är 8–10 oktober på Linnéuniversitetet i Växjö. Huvudtalare blir Robin Nelson och Sara Perry som planerat.


Vi följer noga myndigheternas rekommendationer och kommer att anpassa formatet därefter, och vi kommer i god tid meddela om det finns möjlighet att delta på plats eller digitalt.


Deadline för att anmäla sig till konferensen är 1 september till vagskal2019@gmail.com.


Ladda ner vår flyer om konferensen: Flyer – Vägskäl (pdf).


Varmt välkomna!

  • Sista anmälningsdag: 1 september
  • Tid: 8–10 augusti 2020
  • Plats: Linnéuniversitet i Växjö

Svenska Arkeologiska Samfundets resa till södra Frankrike 14–21 september 2020


Fil.dr Niklas Hillbom är klassisk arkeolog som intresserat sig mycket för forntidens kulturkontakter runt Medelhavet. Han har tidigare gjort många uppskattade resor för bl.a. Svenska Arkeologiska Samfundet till Syrien, Jordanien, Kreta, Cypern, Klassiska Grekland och Sicilien. Han har även ordnat resor till södra Frankrike, bl.a. åt Institutionen för arkeologi och antikens historia i Lund.


Resan inleds med statyer och grottmålningar från äldre stenåldern och avslutas med grekiska lämningar och föremål i Marseille. Däremellan är fokus helt på den romerska arkeologin och hur den romerska kulturen spreds upp över södra Frankrike. Från Narbo Martius, den första huvudstaden i den äldsta provinsen, följer vi Via Domitia norrut och reser således samma väg som de kulturella influenserna gjorde för 2000 år sen. Under en vecka med ett pärlband av spektakulära lämningar och tematiska nedslag följer vi dessa tidiga trådar som är så viktiga för att förstå ursprunget till det medeltida Frankrike och i förlängningen den västeuropeiska kulturen.


Dag 1, måndag 14/9. Utresa till Bordeaux–Les Eyzies–l´Abri de Cap Blanc

Morgonflyg med Air France från Arlanda, Kastrup och Landvetter via Paris till Bordeaux. Bussresa till Les Eyzies. Lunch en route. Efter ankomst till Les Eyzies besöker vi Musée National de Préhistoire med föremål från trakten. Sedan åker vi några kilometer till grottan/överhänget l’Abri de Cap Blanc och beundrar de fantastiska skulpturerna av hästar, bisonoxar och olika hjortdjur. Vi bor en natt på ett pittoreskt litet hotell i området. Välkomstmiddag på hotellets trivsamma restaurang.


Dag 2, tisdag 15/9. Les Eyzies–Pech Merle–Carcasonne–Narbonnec

Utcheckning från hotellet. Vi far några mil till den intressanta grottan Pech Merle, som är en av Frankrikes få grottor med förhistoriska målningar som är öppna för allmänheten. Här finns fantasieggande naturtrogna bilder av ullhårig mammut, fläckiga och enfärgade hästar, renar och bockar och ett 29.000 år gammalt handavtryck. Efter besöket åker vi mot sydost till Carcasonne. På andra sidan om floden Aude, som flyter genom staden, ligger det sagolika la Cité uppe på en kulle. Den är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med grevepalats och dubbla stadsmurar. Efter ankomst i staden äter vi lunch och därefter tar vi en promenad i la Cité, där vi möter en genuin 1200-talsmiljö. Vi diskuterar katarerna och tittar bortom restaureringar och spårar de äldsta, romerska grunderna i staden. Därefter åker vi till den trevliga staden Narbonne där vi tar in på vårt hotell.


Dag 3, onsdag 16/9. Narbonne–Enserune–Ambrussum–Arles

Förmiddagen ägnar vi åt provinshuvudstaden Narbo Martius (Narbonne), där Caesars veteraner från den 10:e legionen fick slå sig ner efter erövringen av Gallien. Vi ser den vackra katedralen och får höra spännande historier om visigoter, morer, Pippin den lille och medeltiden. Vi går ner i de underjordiska romerska lagertunnlarna (Horreum) och tittar på en bevarad bit av den romerska riksvägen Via Domitia. Efter lunch fortsätter vi färden till oppidum d´Enserune vid Canal du Midi. Det är ruinerna av en befäst gallisk stad med milsvid utsikt över Languedoc-slätten. Vi gör en rundvandring i ruinområdet. Därefter följer vi den romerska vägsträckningen längs Medelhavet och ser utgrävningarna vid Ambrussum. Vi passerar en ståtlig romersk bro och en vägstation. Sista etappen på vår resa denna dag är Arles, bl.a. förknippad med Vincent van Gogh. Här tar vi in på vårt hotell där vi ska stanna i fyra nätter.


Dag 4, torsdag 17/9. Arles

I vackra Arles vandrar vi runt och visualiserar antikens Arelate som grundades av Julius Caesar. Vi njuter av en amfiteater i världsklass och undersöker den jättelika romerska kryptoportiken som gömmer sig under den medeltida staden. Konstantin använde Arles som sin residensstad under tidigt 300-tal och vi besöker de imponerande ruinerna av kejsarens välbevarade badhus. Egen tid på eftermiddagen.


Dag 5, fredag. 18/9 Arles–Barbegal–Glanum-Saint Remy–Orange–Arles

Vi gör en utflykt till Barbegal med sin akvedukt som ligger bit utanför Arles. Längs sluttningen finns ruinerna av ett av de största industrikomplexen från antiken i form av 16 sammanlänkade vattenmöllor/kvarnar. Man har uppskattat att de malde över 4 ton mjöl per dag som födde de ca 30 000 invånarna i Arelate (Arles). Färden går vidare till Glanum, som är en vackert belägen utgrävningsplats uppe bland de gröna kullarna med en hel romersk stadskärna framgrävd. Julii-mausoleet och triumfbågen är extremt välbevarade höjdpunkter. Tid för lunch i det närbelägna Saint Remy. På eftermiddagen utflykt till Arausio (Orange) med den världsarvlistade teatern med 10 000 platser, som är ett av de mest välbevarade antika monument i världen. Även den treportade triumfbågen från kejsar Tiberius tid med sina reliefer av besegrade kelter tillhör toppskiktet bland vackra lämningar. Återfärd till Arles.


Dag 6, lördag 19/9. Arles–Pont du Gard–Nimes–Arles

Dagens busstur tar oss först till ett av Frankrikes mest besökta turistmål och världens vackraste akvedukt Pont-du-Gard. Vi studerar byggnadsverket från alla vinklar, lyssnar på föredrag om akvedukter och förundras över romersk ingenjörskonst. Där finns ett intressant museum som bl a visar hur akvedukten byggdes. Vidare färd mot Nemausus (Nimes). Vi besöker det nyöppnade magnifika Musée de la Romanité där vi guidas runt bland mängder av föremål, statyer och mosaiker. Tid för lunch i staden. Den jättelika, välbevarade amfiteatern, där blodiga gladiatorspel och djurhetsningar förekom, ligger precis utanför museet. Vi beundrar det korintiska templet Maison Carrée, det bäst bevarade templet från romersk tid, helgat åt kejsarkulten innan vi far tillbaka till vårt hotell.


Dag 7, söndag 20/9. Arles–Marseille–Val Joanis–Marseille

Vi checkar ut från hotellet i Arles och åker några mil ner till kusten till den än i våra dagar mycket viktiga och mångkulturella hamnstaden Marseille, som är Frankrikes näst största stad, där vi ska bo sista natten. De grekiska grundarna benämnde staden Massalia. Vi besöker det mycket intressanta stadsmuseet Musée d´Histoire och får höra berättelser om den grekiska kolonin. Lunchpaus vid närbelägna Quai du Port. På eftermiddagen åker vi norrut till orten Pertuis och den typiska provencalska vingården Val Joanis, där vi äter en god gemensam avskedsmiddag med vinprovning av traktens utsökta vin. Incheckning på vårt hotell i Marseille.


Mer information

Läs mer om resan, detaljprogrammet och vad som ingår på Paradisresor.


  • Tid: 14–21 september 2020
  • Plats: södra Frankrike
  • Kostnad: 17 850 SEK från Arlanda & Landvetter
    17 600 SEK från KastrupArrangera ett arkeologicafé!

Funderar ni på någon arkeologisk fråga som ni vill få besvarad?
Vill ni veta mer om arkeologiska utgrävningar eller kulturarvet i er hembygd?
Eller vill ni kanske djupdyka i någon aktuell arkeologisk debatt?


Svenska Arkeologiska Samfundet hjälper till att arrangera ett arkeologicafe i form av en föreläsningskväll, tematräff eller liknande. Ni kan vara en förening, t.ex. en hembygdsförening, ett byalag, en studentgrupp eller ett nätverk. Ni ordnar lokal, bjuder in en eller flera föreläsare och sprider information om arrangemanget på er ort.

Den inbjudne föreläsaren kan vara arkeolog eller någon annan som kan dela med sig av sina kunskaper. Vi hjälper till med kostnaden för inbjuden föreläsare, tryck av affischer, annonser och i viss mån lokalhyra. Vi hjälper även till att sprida information om arrangemanget via vårt nyhetsbrev Gjallarhornet, vår hemsida och vår facebooksida.

Ni kan föreslå arkeologicafeer löpande under året men vi behöver minst två månader på oss för beslut, så var ute i god tid! Skicka ert förslag med en kort beskrivning om hur arrangemanget ska gå till, vilket arkeologiskt ämne eller tema som ni vill ta upp och vilken/vilka föreläsare ni tänkt bjuda in. Vi kan också hjälpa till att hitta en arkeolog som matchar temat på arrangemanget. Bifoga även en budget över kostnaderna.


Skicka ditt förslag till: info@arkeologiskasamfundet.se


Sprid gärna denna information (tre varianter):

Flyer 1 - Arrangera ett arkeologicafé! (pdf)

Flyer 2 - Arrangera ett arkeologicafé! (pdf)

Flyer 3 - Arrangera ett arkeologicafé! (pdf)

Arkeologicafe Arkeologicafe